Smarta trafikskyltar
Tävlingsår:
Smarta trafikskyltar i trakten
Gjord av 9G på Hagalidskolan
el skapat av samhället för samhället
Vårt bidrag är en kombination av solceller och självlysande LED-trafikskyltar som bidrar till att skapa ett samhälle med större trafiksäkerhet samtidigt som överskottselen som produceras kan gå in i elnätet som en förnyelsebar energikälla.
Solens strålar når solcellen så det uppstår en elektrisk spänning mellan fram och baksida på solcellen. Av den orsaken blir ovansidan negativt laddad och undersidan positivt laddad, vilket genererar likström. Eftersom ledlamporna som finns i trafikljusen och gatlamporna behöver den typen av ström blir det effektivt. Likströmmen transporteras till dem genom ledningar som består av koppar som leder strömmen bäst. Solcellerna börjar producera elektrisk ström så fort de första strålarna når panelen tills solen går ner. Av denna anledning kommer vi behöva dra nytta av all energi som produceras, därför kommer ett batteri att behövas. Batteriet laddas under dagen med hjälp av solenergin, när det sedan blir kväll och solen inte skiner längre kommer energin som skapats under dagen användas för trafikljusen och gatlamporna.
Trafikskyltarna gör det säkrare i trafiken eftersom fler skyltar och trafikljus sätts upp. Samtidigt så producerar de mer elektricitet när solcellerna är på dem, vilket leder till en mer hållbar utveckling. Solcellerna från vägskyltarna producerar el från förnybar energi. Det är en förnybar källa, vilket innebär att den inte kan ta slut utan ständigt förnyas. Detta är en stor fördel eftersom vi inte kommer behöva använda oss av begränsade resurser som till exempel kol, olja eller kärnkraft. Vilket gör vår framtid mer hållbar.
Fördelarna med detta är att solcellerna inte är beroende av vädret och man kan få elektricitet oavsett väder hela året om, även när det är molnigt. Den är effektiv då vi drar nytta av solenergin på dagen då det produceras energi direkt, men också att batteriet laddas under dagen och då används den energin på kvällen. Men den producerar såklart mest elektricitet under sommarhalvåret, mellan mars och oktober. Detta gör att samhället aldrig kommer ha problem med trafikljusen och de kommer att vara på utan problem. All energiproduktion har en påverkan på miljön på ett eller annat sätt både när det kommer till utsläppen och påverkan på miljön, men när det gäller solceller så finns den största påverkan vid tillverkningen. Detta gör vår idé billigare, mer effektiv och lättare att sätta upp. De är i princip underhållsfria eftersom de inte har några rörliga komponenter som kan gå sönder. Om de dessutom är placerade rätt kommer det att finnas lite skugga som täcker panelen vilket skapar mer energi. Solcellerna kommer inte behöva rengöras eftersom det regnar tillräckligt mycket. De är vinklade och hala vilket innebär att inga löv blir liggande på taket, utan att de blåser av.
Skyltar och solceller finns redan på vägar och tak. Men det som gör den unik är kombinationen av dem tillsammans. Vår ide är något som man inte har gjort tidigare. Det som också är unikt med vår ide är att elen som produceras går till trafikljus och lampor. Detta gör samhället säkrare och hållbart. Det är också en miljövänlig idé, eftersom att istället för att använda sig av icke miljövänliga källor så kan vår ide vara en bättre lösning.
Det som skiljer sig från vår ide med det som redan finns är att skyltarna som redan finns på vägarna inte producerar någon el. Med vår ide producerar även skyltarna med solceller på el vilket gör att vi får ytterligare el som går till lamporna på vägarna och trafikljus. Man kan säga att lamporna och trafikljusen på vägarna får ett eget elsystem.
Denna ideen gäller främst för de skyltar som är inne i städer, eftersom att de är de som kan hjälpa produktionen av el. Skyltar som är långt utanför städerna producerar el mer till sig själva så att de kan lysa på kvällarna, eftersom att det är onödigt att dra elen hela vägen till den skylten som ligger utanför städerna.
I Skåne är smarta trafikskyltar väldigt användbara eftersom det finns mycket vägar och stigar och därför behövs det skyltar och trafikljus. Om man då kombinerar elektriciteten och skyltar tillsammans så gör det samhället till en säkrare plats samtidigt som man bygger upp det. Det passar bra till årets tema eftersom det finns extremt mycket skyltar och trafikljus i Skåne och därmed kan man producera mycket el. Det finns också många småorter i Skåne och där finns många skyltar som kan producera mycket el. Det finns också många cykelstigar som det behövs ljus på. Om man då har en lyktstolpe som kan producera sin egen el så slipper man sätta upp onödiga el ledningar under marken till cykelstigarna. Eftersom skyltarna skapar sin egen el så behöver man inte koppla in dem i det stora elnätet och då kan man sätta ut dem lite var som helst.