Skip to main content

Missade du finalen?

2022-03-24

Wow! Förra lördagen avgjordes finalen i Spänningssökarna 21/22. Både på plats och online fick vi se fantastiska presentationer av klassernas idéer och en vinnare korades. Vår erfarna jury har en hel rad med bedömningskriterier att förhålla sig till när de korar en vinnare, nämligen dessa:

  • Funktion och användning
  • Sociala & miljömässiga värden
  • Målgrupp – till vem riktar sig idén?
  • Spridning bland Kraftringens ägarkommuner
  • Presentation
  • Nytänkande

Här är topp 3 i tävlingen och juryns motiveringar till dem:

På tredjeplats hittar vi klass 9A från Rutsborgskolan i Lomma med Plant Power. Klassen har utvecklat en idé som använder en galvanisk cell i stor skala kombinerat med att använda elektrolys för att få fram vätgas som sedan ska distribueras och lagras. Idén tar vara på energin som finns ute i naturen som idag inte riktigt är utnyttjad. Och råvaran finns det gott om – det vet alla som promenerat förbi en villaträdgård med fruktträd på sensommaren!

Gruppen gjorde en proffsig presentation där de framförde sitt bidrag på ett både engagerat och engagerande sätt.

Att ta vara på avfall och förädla det till något värdefullt är en central del i den hållbara omställningen. Med Plant Power kan alla vara med, oavsett om man bor i Kraftringens ägarkommuner eller någon annanstans i världen. Uppfinningen ger dem som deltar en känsla av att tillsammans har vi kraften att förändra!

På andra plats hittar vi klass 9A från BMSL i Lund med bidraget En elektrolysande idé. Deras idé bygger på elektrolys och de spinner vidare på hur vätgas kan användas som bränsle. När vi letar framtidens energilösningar måste vi tänka på hela kedjan och fokus i idén ligger på att minska förlusterna i samband med överföring och lagring.  

Presentationen var mycket proffsig och grep tag då den inleddes med stark och hoppfull musik där man berättade om en vision om det klimatneutrala samhället. Detta väckte hopp och framtidstro.

På första plats hittar vi klass 9B från Pilängskolan med Nödradion. Denna idé bygger liksom de andra på etablerade metoder och drivs med en vev och solceller

Gruppen har tänkt utanför boxen och lagt vikt vid att ta vara på den mänskliga energin i en krissituation. Det är en förutsättning för att människor ska orka lösa andra energiproblem. Unikt med denna idé är SOS-knappen och just översättningsfunktionen som gör det lättare att få hjälp i en nödsituation oavsett var man befinner sig. Att inte kunna förstå information ökar stressen i en nödsituation enormt, så denna funktion kan hjälpa människor att tänka klart och lösa problem.

En sådan här produkt kan bli användbar för vem som helst var som helst i världen. Det var lätt att följa med i resonemanget och presentationen av bidraget var fylld av positiv energi.

Nu finns samtliga bidrag som deltog på finalen + en nedklippt version från finalen att kika på här:

Se samtliga bidrag från finalen!

Till sist vill vi tacka alla klasser, lärare och personal på Kraftringen som har varit delaktiga i Spänningssökarna. Redan till hösten är vi tillbaka igen och då är det 10-års jubileum, tipsa din lärare redan nu!