Skip to main content

Klass 9A, BMSL tog hem segern

2022-11-28

vinnarklassen

Bidraget F.R.E.S.H, av klass 9A, BMSL i Lund tog hem segern i årets Spänningssökarna. Juryn lyfte fram klass 9As förmåga att ta med alla in i framtiden och på ett fräscht sätt presentera en möjlig framtida lösning på att lagra energi.

Lördagen den 26 november 2022 hölls årets final i tävlingen Spänningssökarna. På Medicon Village i Lund hade de sju finalistklasserna samlats för att göra upp om segern, ivrigt påhejade av skolkamrater, anhöriga och andra intresserade.

I år hade 44 klasser deltagit i tävlingen, med uppdrag att spana 10 år in i framtiden och fundera på vilka energilösningar som behövs då, på temat "Världen 2032". Vid finalen deltog sju finalistklasser från Hjärup, Lomma, Lund, Löddeköpinge och Staffanstorp.

Efter det att alla finalistklasser presenteras sina bidrag och juryn överlagt, stod klass 9A på BMSL i Lund som segrare med bidraget F.R.E.S.H. Klass 9A beskriver själva sitt bidrag F.R.E.S.H såhär:

”Vår idé är att bygga en stor elutjämningsstation för att jämna ut tillgång och efterfrågan på el på regional eller lokal nivå när det råder stor elbrist. Genom att använda riktigt stora och tunga hjul som svävar horisontellt på ett magnetfält (som ett Maglevtåg) kan vi lagra energin i de snurrande hjulens rörelsemängd. Den nattliga gröna elektriciteten från vindkraft och andra energikällor som ofta går till spillo kan användas för att accelerera de tunga magnetiska svävande hjulen. Mellan dessa hjul finns ett lager titan för att stoppa magnetfälten mellan hjulen och öka kontrollen samt säkerheten. För att öka funktionaliteten gäller det att minska friktionen, både i luft genom vakuum men också eftersom hjulen svävar på ett magnetfält (som en Hyperloop).”

Juryns motivering i sin helhet

”F.R.E.S.H - BMSL 9A Lund: Ett bidrag som både var fräscht och snurrade till det ordentligt. Ni tog oss rakt in i framtiden med er idé om att lagra energi. Ett globalt stort problem där ni noga undersökt teknikens möjligheter. En stor fördel är att den är skalbar. Ett ämne som är mycket intressant och väldigt avgörande för Världen 2032. Så tack för att vi fick se en möjlig framtida lösning. Ni bjöd på en härlig presentation där alla var mycket pålästa och kunde ge oss i juryn genomtänkta svar på våra kluriga frågor. Och som vi alla vet ”kunskap är en färskvara” och ni är ett bevis på att ni utmanar och utvecklar era tankar. En FRESH-idé!”

För att se fler bilder, filmer och motiveringarna till bidragen. Följ oss på Instagram!

Philippe Longchamps är lärare för klass 9A på BMSL i Lund

- Det är så roligt! Det är samarbetet som tagit oss hit. Vi arbetar mycket med transformativt lärande, där alla är med och lyfter varandra. Det handlar om att lära för livet, skapa en gemenskap och solidaritet. Då lär sig eleverna på ett hållbart sätt om ett hållbart ämne, säger han.

Spänningssökarna är en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner. Genom aktivt lärande får de deltagande klasserna tillsammans med sin lärare sätta ihop ett bidrag till hur vi i framtiden kan lösa en aktuell energifråga. I tävlingen bedöms kriterier som kreativitet, uppfinningsrikedom och presentationsteknik. I år firar tävlingen 10-årsjubileum.

De sju finalistklasserna vinner pengar till sina klasskassor. Den segrande klassen vinner 100 000 kronor, andrapriset uppgår till 50 000 kronor, tredjepriset 25 000 kronor och det delade fjärdepriset består av 10 000 kronor till vardera klass.

Nytt för i år - Kundernas pris

I år delades också tre nya priser ut i kategorin Kundernas pris: pris för bästa artistiska framförande, för bästa kostym samt för bästa hejarklack. Kunderna som utsåg vinnarna till dessa priser är Medicon Village Fastighets AB och Axis Communication.

Juryn i år bestod av

  • Sezgin Kadir, VD och koncernchef, Kraftringen
  • Stefan Zamudio, pedagog vid Vattenhallen Sience Center
  • Annika Olsson, rektor, LTH
  • Madeleine Gillborn, lead of clean technology, AlfaLaval
  • Anna Jähnke, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne.

Det var en riktigt tuff kamp om titeln mellan de olika bidragen, säger Sezgin Kadir, VD och koncernchef för Kraftringen:

- Idag har vi upplevt en dag full av kreativitet och naturvetenskapligt lösningsfokus från alla våra finalister. Det känns lovande att framtidens unga är så engagerade. De får oss se nya möjligheter och att tänka på nya sätt, säger Sezgin Kadir.

Kontakt

  • Linda Ahlman, projektledare Spänningssökarna: mejl
  • Karin Lindroth, kommunikationsansvarig press: 0761-16 38 57, mejl